A globalizációnak, a fejlett logisztikai megoldásoknak és a technológiai újításoknak hála egyre kevésbé igaz, de a hidegebb hónapok alatt, szezonális jellege miatt kevesebb zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá, ezáltal előfordulhat, hogy kevesebb vitamin is kerül a szervezetünkbe.
Arra, hogy mik a vitaminok, nehéz pontos választ adni, teljes mértékben ugyanis nem mindnek ismerjük a funkcióját. Különböző szakirodalmak, különbözőképp írják le őket. Azonban, amiben mindegyik egyetért, hogy a vitaminok az emberi szervezet mikrotápanyagai közé tartoznak. Vagyis olyan vegyületek, amikre a szervezetnek kis mennyiségben, de szüksége van, hiányuk pedig a szervezet károsodásával, vagy egyes fiziológiai funkció zavaraival járhat.
A D-vitamin például, a kalcium felszívódásáért felelős a belekből, szabályozza a kalcium anyagcserét és segít megelőzni az angolkór kialakulását. A C-vitamin növeli és javítja a test sejtjeit, a kollagén formációit a kötőszövetben, elősegíti az egészséges vérereket, fogínyt, hemoglobin-, és adrenalin képzést.
Sokan az egészséggel és az életerővel azonosítják, holott a vitaminok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy egészségesek legyünk, közvetlenül erőt vagy energiát pedig nem szolgáltatnak. Azonban részt vesznek például az enzimrendszer működésében, ami az energiatermelés és ezáltal a teljesítmény fontos része.
MMA - BRAZIL JIU JITSU - THAIBOX - BOX
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.